Balíček testů pro strategii u trávicích potíží

Kód: 219
Značka: GENLABS
2 400 Kč 2 142,86 Kč bez DPH
Skladem (>5 ks)
  • Test Intolerance laktózy
  • Test Celiakie

 

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rozklíčovat, odkud pramení Vaše zdravotní potíže je, alespoň pro nás naturopaty a terapeuty klinické nutriční medicíny, vždy detektivka. Systematicky odkrýváme možné příčiny a spouštěče zdravotní nepohody krok za krokem. Někdy se zdají být příčiny jasné hned, někdy nám a samozřejmě i Vám, našim klientům, dává jejich hledání zabrat. Proto také využíváme testy funkční medicíny nebo testy genetických dispozic a terapie pak personalizujeme na základě výsledků testů. Dalo by se říct, že musíme poskládat celé puzzle možných spouštěčů nemoci našeho klienta a právě výsledky testů mohou být podstatným dílkem skládačky.

Test intolerance laktózy

Kdy je vhodné nechat si udělat test?

Zejména, pokud Vás trápí:

  • plynatost
  • průjmy
  • nadýmání
  • kručení v břiše
  • bolesti břicha
  • potíže po konzumaci mléka a mléčných produktů

Co test zjistí?

Zda jste majitelem takových variant genů, které způsobují žádnou (obě alely genu) nebo nedostatečnou (jedna z alel genu) tvorbu enzymu laktáza a tedy máte nebo inklinujete k intoleranci laktózy zejména v dospělosti. Pokud test odhalí, že nevýhodné varianty genů nemáte, je potřeba hledat jiné příčiny Vašich potíží s mléčnými produkty a ty řešit.

Co to pro Vás znamená?

V případě, že trpíte laktózovou intolerancí, je potřeba vyřadit mléčné produkty s laktózou z jídelníčku. Příležitostně, v situacích, kdy je to potřeba je řešením také suplementace enzymu laktáza při konzumaci produktů, které laktózu obsahují. Přehlížení a neřešení laktózové intolerance vede nejen k nárůstu trávicích potíží, ale také k poškození sliznice tenkého střeva.

Komplexním řešením je pak ale zejména zaléčení sliznice střeva a regenerace střevních buněk, zlepšení všech funkcí trávicího traktu a podpora harmonie mikrobiomu. Ideálně ve spolupráci se zkušeným terapeutem.

Co byste měli vědět?

Laktóza je mléčný cukr. Laktáza je enzym, který produkují buňky Vašeho tenkého střeva a který laktózu štěpí. Intolerance laktózy je způsobena nedostatečnou tvorbou nebo úplnou absencí enzymu laktáza. Přehlížená a neřešená laktózová intolerance může vést k zásadním deficitům vitamínů, minerálů a živin a tedy podvýživě, ale také k poškození sliznice tenkého střeva a dalším souvisejícím zdravotním komplikacím.

V mnoha případech se reálné potíže s trávením laktózy mohou rozvinout po prodělané střevní infekci nebo zásadním stresovém období v životě. 

Další souvislosti:

Zejména u chronických, kožních, autoimunitních nemocí, alergiích, astmatu, ekzému nebo alergiích mohou hrát mléčné produkty důležitou roli při spouštění symptomů a vzplanutí nemocí. Možná to nevíte, ale mléčné produkty mohou být problematické z několika důvodů, a to:

- laktózová intolerance = neschopnost štěpit mléčný cukr laktózu (viz výše)

- malabsorbce laktózy = nedostatečné štěpení a vstřebávání laktózy v tenkém střevě (nikoli z důvodu genetické dispozice, ale například vlivem SIBO = přemnožení bakterií v tenkém střevě.)

- alergie na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem

- alergie na syrovátku = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem

- senzitivita na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem

- senzitivita na syrovátku = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem

My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny přistupujeme ke zdravotním potížím a symptomům vždy komplexně. Systematicky hledáme možné spouštěče a příčiny vzniku nemocí. Pokud potřebujete poradit, domluvte si z některým z nás osobní konzultaci.

 

Test Celiakie

Kdy je vhodné nechat si udělat test?

Zejména, pokud Vás trápí:

  • zácpy
  • průjmy
  • nadýmání
  • bolesti břicha
  • potíže po konzumaci pečiva apod.
  • trpíte velkou únavou nebo depresemi
  • máte kožní potíže a ekzémy
  • máte v rodině celiakii
  • trpíte jakoukoli autoimunitní nemocí nebo máte autoimunitní nemoci v rodině

Co test zjistí?

Zda jste majitelem takových variant genů, které u Vás zvyšují riziko vzniku celiakie nebo naopak téměř vylučují.

Co byste měli vědět?

Lepek neboli gluten je protein obsažený v pšenici, ječmeni a žitě. Celiakie je onemocnění, při kterém imunitní systém reaguje na lepek a způsobuje zánět a poškození střevní stěny. Celiakie je jednoznačně spojena s genetickými dispozicemi. Pokud Vám tedy v testu vyjde negativní výsledek a nejste nositelem rizikových variant genů HLA-DQ2 a HLA-DQ8, je u Vás celiakie na 99% vyloučena. Pokud naopak jste nositelem rizikových genů, celiakie se u Vás může, ale také nemusí projevit. Spouštěčem bývá například střevní infekce, nevhodné stravování, nadměrná konzumace lepku a alkoholu nebo fyzický či psychický stres.

Co to pro Vás znamená?

Pokud máte příznaky celiakie, jako jsou trávicí potíže, průjem, únava a zároveň máte genetické dispozice k celiakii, je rozhodně řešením bezlepková dieta a my ji doporučujeme. Vyřazením lepku zabráníte zánětu a dalšímu poškození střevní sliznice. Navíc se Vám rozhodně uleví. Komplexním řešením je pak ale zejména zaléčení sliznice střeva a regenerace střevních buněk, zlepšení všech funkcí trávicího traktu a podpora harmonie mikrobiomu. Pro potvrzení diagnózy celiakie je ale potřeba absolvovat také specifické krevní testy a zjistit protilátky proti tkáňové transglutamináze, endomysiu a proti deamidovaným gliadinovým peptidům. 

Další souvislosti:

Lepek je z pohledu nás naturopatů a terapeutů klinické nutriční medicíny důležitým hráčem nejen u celiakie, ale také u zánětlivých nemocech střeva jako je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba a také u všech autoimunitních nemocí, alergií, ekzémů.

Lepek totiž může v našem organismu působit potíže z několika důvodů, a to:

  • celiakie = autoimunitní onemocnění charakterizované zánětem a poškozením tenkého střeva vyvolaným konzumací lepku, spolu s tvorbou protilátek spojených s celiakií (viz výše)
  • alergie na lepek nebo pšenici = reakce imunitního systému s následnou tvorbou protilátek typu IgE 
  • neceliakální senzitivita na lepek NCGD = reakce imunitního systému s následnou tvorbou protilátek typu IgG4

My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny přistupujeme ke zdravotním potížím a symptomům vždy komplexně. Systematicky hledáme možné spouštěče a příčiny vzniku nemocí. Pokud potřebujete poradit, domluvte si z některým z nás osobní konzultaci.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: