Prášek z Jilmu červeného - 100 g
Kód: 108Detailní popis produktu
Prášek z Jilmu červeného pochází z vnitřní kůry stromu dorůstajícího do výšky 6-24 m původem ze severní Ameriky a Kanady. Prášek z Jilmu je užíván pro své hojící vlastnosti tradiční přírodní medicínou mnoha kultur. Ve světové naturopatii a funkční medicíně je dnes prášek z Jilmu používán pod názvem Slippery elm.
Proč jsme produkt vybrali
Prášek z Jilmu červeného má jako povolená zdravotní tvrzení podporu normální funkce střevního traktu. Haleluja:-)! Je to tak. Přesně proto prášek z červeného Jilmu my naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny rádi a často používáme. A jak tedy rozumět tomuto tvrzení konkrétně? Jednoduše.
Sliznice našeho trávicího neboli gastrointestinálního traktu neboli GIT je pro zdraví našeho těla naprosto zásadní. A sliznice našeho GIT potřebuje být pokryta slizem!
Proč?
Sliznice našeho žaludku musí být chráněna slizovitou mucinovou neboli mukózní vrstvou, protože žaludeční stěnu chrání před působením kyseliny chlorovodíkové a trávicími enzymy. Je-li ochranná vrstva mucinu narušena, třeba infekcí Helicobactera Pylori nebo dlouhodobou konzumací alkoholu na lačno, ale také nadměrným užíváním léků, vznikají žaludeční vředy.
Ochranná slizovitá vrstva ale pokračuje také v jícnu. I tam je například z důvodu refluxu, alkoholu či užívání léků riziko poškození, vzniku jícnových varixů s onkologickým rizikem, takzvaného Barettova jícnu.
A dostáváme se k sliznici tenkého střeva. I ta je chráněna slizovitou mukózní vrstvou, tedy v ideálním případě. Sliznice tenkého střeva a její dobrá kondice je naprosto zásadní pro naše zdraví. Jednak jejím prostřednictvím vstřebáváme makro a mikroživiny z natrávené potravy a jednak je sliznice střeva součástí našeho slizničního imunitního systému. Pokud není sliznice našeho tenkého střeva v pořádku, trpíme takzvanou propustností střeva neboli Leaky Gut, případně nemocemi jako je Celiakie, Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, pak nevstřebáváme živiny z potravy a trpíme deficity. Navíc propouští naše střevní stěna do krevního oběhu větší molekuly látek, například proteinů jako je lepek, které musí náš imunitní systém vyhodnocovat. No a u některých jedinců pak proti těmto molekulám může produkovat protilátky neboli imunoglobuliny. Kvůli podobnosti těchto proteinů s proteiny některých tkání, pak imunitní systém vytváří protilátky právě proti těmto tkáním a… rozjíždí se autoimunita.
Zpět k prášku z Jilmu.
Kůra Jilmu je známá jako jedno z nejúčinějších přírodních zvlhčovadel neboli demulcentů, která zklidňuje slizniční tkáň. Když se totiž prášek z kůry z Jilmu červeného smíchá s vodou, vytváří slizovitou kašičku, nebo jak my naturopaté říkáme bahýnko:-). Tahle kašička pak chrání podrážděné tkáně, je výživná, protizánětlivá a hojivá. Navíc způsobuje refluxní stimulaci nervových zakončení v trávicím traktu, což vede ke zvýšené sekreci hlenu a tím k hojení a ochraně sliznice před nadměrnou kyselostí. Prášek z Jilmu navíc sám o sobě obsahuje hořčík, mangan, vápník, železo, draslík, selen, zinek, betakaroten a vitaminy B1, B2, B3 a C plus funguje jako takzvané prebiotikum, které “živí” náš mikrobiom.
Nahořklé bahýnko připravené z prášku z Jilmu Vám pravděpodobně chutnat nebude, mějte ale na paměti, že ve vašem trávicím traktu účinkuje. Vytvoří ochranný povlak, zklidní záněty a podráždění a jako bonus vykrmí Vaše hodné bakterie.
Velmi doporučujeme prostudovat na blogu náš článek Je příčinou refluxu a pálení žáhy moc žaludeční kyseliny? Většinou naopak!
Použití: Pro regeneraci sliznice a stěny celého gastrointestinálního traktu podrážděné infekcemi, užíváním léků, kávy a alkoholu zejména na lačno, při žaludečních vředech, jícnových varixech, refluxu, Crohnově chorobě, Ulcerózní kolitidě atd. Užívání je pro komplexní přístup vhodné konzultovat s naturopatem nebo terapeutem klinické nutriční medicíny.
Množství v dávce:
Účinná látka: | balení |
Jilm červený (Ulmus rubra) | 100 mg |
Naše zkušenosti:
Pro Karolínu je jilm cenný pomocník především při terapii refluxu, žaludečních katarů nebo zánětu střev.
Lukáš využívá jilm jako doplněk Glutaminu, ve všech případech, kdy je potřeba podpořit hojení sliznice trávicího traktu, regulovat zánět.
Disclaimer: Poskytnuté informace nemají sloužit jako náhrada odborného posouzení Vaším lékařem. Než začnete užívat jakýkoli doplněk stravy nebo provádět jakékoli změny ve stravování či cvičení, vždy se poraďte se svým lékařem nebo jiným kvalifikovaným poskytovatelem zdravotní péče.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Doplňky stravy |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |
Dávkování: | Prášek z Jilmu červeného užívejte 2 - 3 x denně. 1 čajovou lžičku rozmíchejte ve vlažné vodě a vytvořte řidší “kašičku”. Poslední dávka je vhodná těsně před spaním. Pro terapeutické užití konzultujte s naturopatem nebo terapeutem klinické nutriční medicíny. |
Upozornění: | Doplněk stravy. Produkt neslouží jako náhrada pestré stravy a není určen k diagnostice, léčbě, léčení, nebo prevenci jakékoli choroby.Není určeno dětem, těhotným a kojícím ženám. Nepřekračujte doporučené dávkování. Skladovat v suchu při pokojové teplotě do 24°C. Uchovávat mimo dosah dětí. Přípravek není náhradou pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu. |
Složení: | Prášek z vnitřní kůry Jilmu červeného. |
Výrobce: | Mgr. Dagmar Škodová Pražská 850 Hradec Králové 500 04 Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.