Probiotika Histabiotics od Wild and Coco - 30 kapslí

Kód: 374
Novinka
5 hodnocení
Značka: Wild and Coco
999 Kč 891,96 Kč bez DPH
Skladem (>5 ks)
  • Účinná probiotika pro osoby s histaminovou intolerancí
  • Specifická kombinace bakteriálních kmenů regulující histamin
  • Bifidobacterium breve, B. lactis, B. infantis, B. longum, Lactobacillus gasseri, L. rhamnosus
  • Vhodné pro děti
  • Vhodné pro vegany

Detailní informace

Detailní popis produktu

Co je to Histamin?

Histamin je signalizační molekula, která je důležitou součástí našeho imunitního a nervového systému a trávení. V těle vyvolává odezvu v podobě alergické reakce. V mozku a centrálním nervovém systému ovlivňuje histamin spánek, bdění, regulaci teploty a další funkce. V žaludku stimuluje histamin buňky k produkci kyseliny chlorovodíkové. 

Do organismu se histamin dostává dvěma cestami, a to stravou bohatou na histamin nebo tělo vylučuje histamin samo při alergické reakci. Histamin také mohou produkovat některé bakterie v trávicím traktu.

Histamin je tedy nesmírně užitečnou látkou, potíže s jeho vysokou hladinou se objevují, pokud je ho nadbytek a není dobře metabolizován neboli odbourán z organismu.

Co je to Histaminová intolerance (HIT)?

Histaminová intolerance (HIT) je neschopnost dostatečně odbourávat histamin v organismu. Je dána nedostatečným množstvím a aktivitou dvou enzymů DAO a HNMT. Snížená aktivita enzymů má zásadní vliv na odbourávání histaminu, alergické reakce, ale také výskyt migrén a metabolismus některých léků.

DAO neboli diaminooxidáza je enzym, který odbourává mimobuněčný histamin přijatý stravou, a to zejména ve střevě.

Pokud máte dostatečnou zásobu DAO, bude téměř všechen histamin procházející trávicím traktem účinně odbourán. Proto se nehromadí a nevede k žádným nežádoucím reakcím. Pokud je však hladina DAO nedostatečná, může se histamin hromadit, což může způsobit přecitlivělost na histamin.

HNMT neboli histamin-N-methyltransferáza je enzym, který odbourává a tedy snižuje biologickou aktivitu vnitrobuněčného histaminu v různých tkáních v těle, mimo jiné v mozku a centrální nervové soustavě, průduškách a játrech.

Schopnost organismu vytvářet enzymy DAO a HNMT je dána:

  • geneticky (Je vhodné absolvovat test Test Histaminová intolerance - DAO a NHMT)
  • stavem střevní sliznice, mikrobiomu i celého gastrointestinálního traktu (propustné střevo, SIBO, nedostatek HCL, dysbioza, Crohnova choroba, ulcerozní kolitida, celiakie)
  • množstvím a frekvencí přijímaného histaminu ve stravě (při občasné zátěži se DAO zvýší, při časté může naopak dojít k jeho vyčerpání)
  • nedostatkem některých mikronutrientů (enzym DAO je závislý na vitaminu B6, B12, železu, mědi a vitaminu C)
  • nerovnováhou hormonů (estrogenová dominance zvyšuje histamin)
  • konzumací alkoholu (je zdrojem histaminu, ale také inhibitorem DAO)
  • užíváním některých léků (metformin, ibuprofen, aspirin, některá antidepresiva, antiarytmika, blokátory protonové pumpy, antihistaminika)

 Projevy histaminové intolerance: 

  • trávicí potíže, bolesti břicha, křeče, průjem, nadýmání, nevolnost až zvracení
  • bolesti hlavy, migrény, motání hlavy a závratě
  • vyrážka, kopřivka, ekzémy, zčervenání tváří či ušních lalůčků
  • ucpaný nos, kýchání, vodnatá či chronická rýma
  • silná a bolestivá menstruace
  • výkyvy krevního tlaku
  • poruchy spánku, soustředění a učení

Obsah histaminu v potravinách

Histamin v potravinách vzniká převážně fermentačními neboli kvasícími procesy nebo působením bakterií. Tyto procesy a následné zvýšení množství histaminu, jsou tedy typické v potravinách, které nejsou čerstvé, jsou dlouhodobě skladovány, konzervovány nebo zpracovávány. Typicky jsou to například zrající sýry a masa, fermentované produkty a zelenina, vinné octy nebo starší vína. Ryby a mořské plody není v naší lokalitě možné konzumovat ihned po vylovení, a proto mají také vždy vyšší obsah histaminu. Ten narůstá také v případě, že se jedná o ryby uzené nebo konzervované. Zralost ovoce také může znamenat vyšší množství histaminu. Histamin se může v potravinách tvořit také v důsledku nesprávného skladování nebo manipulace s potravinami. Jinými slovy, čím čerstvější potravina je, tím méně histaminu obsahuje.

Potraviny s nejvyšším obsahem histaminu:

Zrající sýry: Některé druhy zrajících sýrů, jako je cheddar nebo gouda, mohou obsahovat vysoké množství histaminu, až kolem 100 mg/100 g.

Vývary: dlouho tažené masokostní nebo rybí vývary obsahují vysoké množství histaminu (přesné množství záleží na použitých surovinách, délce varu a stáří samotného vývaru).

Kvašené potraviny: Například korejské kimchi nebo japonské miso, pickles nebo kvašené zelí mohou obsahovat 2-20 mg/100 g histaminu.

Uzeniny a klobásy: Tyto produkty mohou obsahovat histamin v rozmezí 3-50 mg/100g.

Ryby: Zejména makrely, sardinky a tuňák mohou mít 5-20 mg histaminu na 100 g. Nižší obsah histaminu mají čerstvě vylovené ryby.

Víno a pivo: V závislosti na druhu a způsobu výroby mohou obsahovat od 2 do 60 mg histaminu na litr.

Špenát: Obsahuje asi 3-6 mg histaminu na 100 g.

Rajčata: Mohou obsahovat až 9 mg histaminu na 100 g.

Avokádo: Zralé avokádo může obsahovat až 15 mg.

Čokoláda: Čokoláda a kakao mohou obsahovat mezi 2-5 mg histaminu na 100 g.

Alkohol, černý čaj, zelený čaj a mate čaj blokují enzym DAO.

Individuální tolerance těchto potravin se může lišit. Někteří lidé s histaminovou intolerancí mohou reagovat silněji než jiní. I proto je vhodné, po dočasné eliminaci vysokohistaminových potravin, zařazovat tyto potraviny postupně a sledovat reakci organismu.

Co s histaminovou intolerancí?

Zvládnutí histaminové intolerance potřebuje jednoznačně komplexní přístup. My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny věříme, že projevy histaminové intolerance nesmírně ovlivňuje stav střevní sliznice, stav mikrobiomu a stav trávicího systému jako takového. Proto, vedle dočasné nízkohistaminové diety, doporučujeme dát do pořádku celý gastronintestinální trakt a zaměřit se na dostatečnou výživu a odstranění nutričních deficitů. Tvorba enzymů DAO a HNMT totiž vyžaduje specifické vitamíny a minerály a oba enzymy potřebují specifické vitamíny a minerály ke své aktivitě. Pokud jste tedy dlouhodobě na eliminační dietě a máte deficity minerálů a vitamínů, může to situaci zhoršit.

 

Jako první intervenci můžete zvážit:

  • eliminaci konzervovaných potravin, polotovarů a alkoholu
  • konzumaci čerstvých a kvalitních potravin 
  • dočasnou nízkohistaminovou dietu s postupným zařazováním potravin zpět do jídelníčku, abyste identifikovali potraviny, které konkrétně Vám způsobují reakce
  • souběžné absolvování protokolu na zaléčení střevní sliznice (viz níže)
  • užívání kvalitního multivitamínu (obsahující aktivní vitamíny B) spolu s vyššími dávkami vitamínu C v liposomální formě a magnesia, pro odstranění deficitu minerálů a vitamínů důležitých jako kofaktory enzymu DAO
  • v nouzi je také možné suplementovat enzym DAO před jídlem

 

Doporučujeme absolvovat základní protokol a po dobu 30 dnů: 

  • Eliminujte: alkohol, průmyslově zpracované potraviny, sladidla a konzervanty a samozřejmě potraviny s vysokým obsahem histaminu.
  • Užívejte osvědčenou kombinaci doplňků stravy: 

L glutamin - 2x denně 1 čajová lžička rozmíchaná v dcl vody na lačno, druhou dávku si dopřejte těsně před spaním tak, aby byl L glutamin v gastrointestinálním traktu na lačno a přes noc.

Zinek - 1 x denně 25 mg ráno(1 kapsle)

Vitamín A - 6 kapek ráno do jídla 

Probiotika Histabiotics - 1 - 3 kapsle ráno na lačno 30 minut před jídlem (začít 1 kapslí a postupně navýšit) Konzumaci Histabiotics můžete prodloužit na 3 měsíce.

 

Probiotika Histabiotics od Wild and Coco obsahují:

Lactobacillus gasseri: Tento kmen může regulovat alergický zánět a tím přispívat ke snížení hladiny histaminu.

Lactobacillus rhamnosus: Reguluje uvolňování a účinky histaminu tím, že ovlivňuje imunitní odpověď a expresi histaminových receptorů.

Bifidobacterium breve: Přispívá k udržení normálních hladin bakterií Escherichia coli, které mohou produkovat histamin, a tím pomáhá kontrolovat jeho množství.

Bifidobacterium lactis: Tento kmen může podporovat odbourávání histaminu a tyraminu, což jsou biogenní aminy spojené s nepříznivými reakcemi.

Bifidobacterium infantis: Tento kmen může snižovat expresi histaminového H1 receptoru a enzymu histidindekarboxylázy, což vede ke snížení tvorby histaminu.

Bifidobacterium longum: Pomáhá při degradaci histaminu a může snižovat jeho hladinu v těle.


Pro individuální a cílený postup je ale vždy nejlepší konzultace se zkušeným terapeutem.

 

Disclaimer: Poskytnuté informace nemají sloužit jako náhrada odborného posouzení Vaším lékařem. Než začnete užívat jakýkoli doplněk stravy nebo provádět jakékoli změny ve stravování či cvičení, vždy se poraďte se svým lékařem nebo jiným kvalifikovaným poskytovatelem zdravotní péče.

Doplňkové parametry

Kategorie: Probiotika a prebiotika
Hmotnost: 0.2 kg
Dávkování: Užívejte 1 - 3 kapsle denně ráno na lačno, 30 minut před jídlem. Začněte 1 kapslí a navyšte postupně.
Složení: Prebiotická kukuřičná dextróza (non-GMO), bakteriální kmeny Bifidobacterium breve, B. lactis, B. infantis, B. longum, Lactobacillus gasseri, L. rhamnosus
Upozornění: Doplněk stravy. Produkt neslouží jako náhrada pestré stravy a není určen k diagnostice, léčbě, léčení, nebo prevenci jakékoli choroby. Nepřekračujte doporučené dávkování. Skladujte uzavřené, v chladu (do 20 stupňů), v suchu, chraňte před světlem a mimo dosah malých dětí.
Výrobce: Wild & Coco s.r.o. Těšnov 1163/5 Praha 1, 110 00

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola